Žitarice

Žitarice su osnovni izvor složenih ugljenih hidrata i imaju veliku primjenu u ishrani. Prednost obroka u koji su uključene namirnice koje sadrže žitarice je u polaganom oslobađanju energije u organizam, a osjećaj sitosti je duži.

Riža dugo zrno

Riža dugo zrno

Zrna ove riže imaju igličast oblik, dugo zrno koje je posebno po tome što nakon kuvanja, ostaje cijelo zrno. Riža dugog zrna se bolje očuva i manje se lijepi, te je posebno cijenjena vrsta riže koja je pogodna za rižota, ali i za salate gdje je potrebno rastresito zrno riže. Zbog niskog sadržaja natrija riža je idealna prehrana kod osoba sa hipertenzijom i bolesti srca. Sadrži malo bjelančevina, te ima alkalizirajuće djelovanje.

Priprema: Za finu kuhanu rižu treba odmjeriti odgovarajuću količinu vode, omjer mora biti 1:2,5 (za 1 šoljicu riže potrebno je 2,5dl šoljice vode). Držati poklopljenu i bez miješanja kuvati 15 minuta, dok voda ne ispari.

Prosječna nutritivna vrijednost na 100g proizvoda:

  • Energetska vrijednost: 1465kJ/345kcal
  • Proteini: 6,4g
  • Ugljeni hidrati: 77,0g od kojih šećeri 0,2g
  • Masti: 1,0g od kojih zasićene masne kiseline 0,2g
  • So: 0g
  • Pakovanje: 500g, 900g