Žitarice

Žitarice su osnovni izvor složenih ugljenih hidrata i imaju veliku primjenu u ishrani. Prednost obroka u koji su uključene namirnice koje sadrže žitarice je u polaganom oslobađanju energije u organizam, a osjećaj sitosti je duži.

Riža okruglo zrno

Riža okruglo zrno

Zrna ove riže imaju okruglo debelo zrno, čiji vanjski dio bude ljepljiv i mek. Sadrži dosta skroba, pa voda brzo ispari i pogodna je za pripremu mliječnih jela. Okrugla zrna se koriste u jelima gdje je potrebna bolje povezanost između zrna. Sjajna je i za pripremu pudinga, slatkih jela. Hranjiva je i lako probavljiva. Skrob riže već se u ustima pretvara u šećer, a u želucu ostaje samo dva sata, u kojemu se gotovo potpuno razgrađuje.

Priprema: Za finu kuhanu rižu treba odmjeriti odgovarajuću količinu vode, omjer mora biti 1:2,5 (za 1 šoljicu riže potrebno je 2,5 dl šoljice vode). Držati poklopljenu i bez miješanja kuvati 15 minuta, dok voda ne ispari.

Prosječna nutritivna vrijednost na 100g proizvoda:

  • Energetska vrijednost: 1465kJ/345kcal
  • Proteini: 6,4g
  • Ugljeni hidrati: 77,0g od kojih šećeri 0,2g
  • Masti: 1,0g od kojih zasićene masne kiseline 0,2g
  • So: 0g
  • Pakovanje: 500g, 900g