Bonito logo
Bonito logo
Bonito novost

Višković, Pašalić i Tomaš posjetili kompaniju Mladegs Pak

20.04.2022.

Višković, Pašalić i Tomaš posjetili kompaniju Mladegs Pak

Premijer Radovan Višković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i načelnik opštine Prnjavora Darko Tomaš posjetili su kompaniju Mladegs Pak.
Prilikom posjete gosti su obišli proizvodne kapacitete kompanije i razgovarali o novim projektima koje je kompanija pokrenula u cilju potpune modernizacije procesa. Nova fabrika za proizvodnju kečapa, kao jedan od glavnih projekata, privodi se kraju. Ukupna vrijednost projekta se procjenjuje na 5 miliona evra. 

Veliki naredni korak je projekat zasada paradajza čime bi kompanija obezbjedila vlastitu sirovinu i time zaokružila proces proizvodnje kečapa. Upravo o tome je bilo riječi i na protekloj sjednici, Vlada Srpske koja je donijela odluku da pokrene pitanja izdavanja koncesije ovom privrednom subjektu, kako bi i na taj način podstakla domaću proizvodnju. 

''Nije to paradajz koji se radi u plastenicima, to je sasvim druga vrsta proizvodnje gdje trebaju specifične mašine. To omogućava, ne samo ovom privrednom subjektu, nego i budućim kooperantima koji žele da sarađuju sa njima'' istakao je premijer Višković. 

Koliko bi ovaj korak bio značajan za samu kompaniju potvrdio je i Ministar Boris Pašalić rekavši da na ovaj način kompanija neće više zavisiti od uvoznih proizvoda i dobavljača sirovine jer će se značajan dio proizvesti na sopstvenim zasadima. Trenutno stanje komentarisao je i menadžer izvoza Mladen Pratljačić. Situaciju je ocjenio kao dobru, ali i napomenuo da postoje velike turbulencije na tržištu, da su lanci nabavke pokidani i da cijene svakodnevno rastu. 

Primarna proizvodnja preduzeća jeste kečap, a kompanija dnevno proizvodi čak 54 tone kečapa. Pored kečapa u svom asortimanu kompanija broji preko 350 artikala. Na godišnjem nivou prihoduje 27 miliona KM, a skoro 50 odsto je van prostora BiH, jer svoje proizvode izvozi širom Evrope. Proširenje kompanije je u interesu lokalne zajednice jer će se tako stvoriti uslovi za nova radna mjesta.